МЕСНА БИБЛИОТЕКА У БАНАТСКОМ В. СЕЛУ

Омладинска 2

Банатско В. Село 23312

e-пошта

Месна библиотека у Банатском Великом Селу је у саставу Народне библиотеке „Јован Поповић“ од 24. јануара 1960. године. Имала је 3.819. књига. Ова библиотека је имала нешто дужи прекид у раду. Поново је почела са радом 1988. године и од тада носи име „Бранко Ћопић“. Сада има фонд од 6318 књига на српском језику, од тога 3198 дечјих.

Приступ фонду је слободан, распоред по УДК.

Књижничар: Зорица Јовић.

Радно време: понедељак- петак 08,00-14,00 сати, прва радна субота од 08,00-13,00 сати.

ВЕСТИ

Радионица у библиотеци

Ове године се обележава 70 година од објављивања незаборавног дела Бранка Ћопића "Јежева кућица". У месној библиотеци "Бранко Ћопић" одржана је радионица интерактивног читања управо "Јежеве кућице". Учествовали су ученици четвртог разреда ОШ "Славко Родић" са учитељицом Вањом Мирчетом и школском библиотекарком Мирјаном Танацков. Модератор радионице је књижничарка Зорица Јовић.
Порука "Јежеве кућице", иако увек актуална, данас  постаје још актуалнија, а Јежурка Јежић нас подсећа на вредности које смо данас склони заборавити.

Какав год његов дом био и што год о њему други мислили – Јежуркин је дом његов простор слободе (Кућицо драга, слободо моја!), место где је он свој на своме, без бриге и страха, и не продаје се ни за шта.  Ово дело носи једноставну и јасну поуку како  треба волети и чувати споствени дом. Главни јунак се бори за себе и своје ставове – чак и када му се други ликови ругају, он  непоколебљиво брани свој дом. Због занимљиве и динамичне приче, "Јежева кућица" спада у дела која остају упамћена током целога живота, а Ћопићеви се стихови често цитирају и лако препознају.

Бранко Ћопић (1915 – 1984) својим се специфичним хумором издвајао од других дечјих писаца својега доба, а живом је маштом малишанима настојао приказати животне вредности на разумљив начин.